Telefon : + 90 312 837 69 69 E-posta: info@devapark.com.tr

Çalışma Saatleri : haftanın 6 günü - 08:00 - 22 :00
  Randevu : +90 312 837 69 69

FELÇLİ VE SEREBRAL PALSİ HASTALARINDA UZAY TERAPI

Uzay terapisi fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında son yıllarda geliştirilen ve Serebral palsi,felç,inme,parkinson,ms  başta olmak üzere bir çok nörolojik hastalıkta kullanılan tedavi metodudur. Uzay terapisi suit therapy, adeli suit therapy ve spider therapy gibi isimlerle de bilinmektedir.

Uzay terapisi kökenini astronotların uzayda ki yer çekimsiz ortamda karşılaşacakları olumsuz durumları önlemek için özel olarak geliştirilen Penguin Suit isimli bir kıyafetten alır. Bu kıyafet yer çekimsiz ortamda kaslara ve kemiklere yeteri kadar yük binmediği için oluşabilecek kas atrofisi ve osteoporoz(kemik erimesi) gibi olumsuz durumları önlemek için vücudun büyük eklemlerine basınç verilmesi mantığına dayanır. Nörolojik hastalarda ilk defa 1992 yılında kullanılan bu özel kıyafet sayesinde hastaların vücutlarında oluşturulan kompresyon ile proprioseptif uyarı ortaya çıkarılır. Vücudun normal duruşu için çok gerekli olan proprioseptif girdiler nörolojik hastalarda yeterli düzeyde değildir. Suit isimli kıyafetin bu olumlu etkisi sayesinde beyin ve kaslar arasında sürekli devam edecek iletişim hastanın vücut farkındalığına olumlu etkiler yaratmaktadır.

Uzay terapisi suit isimli kıyafetin yanı sıra Evrensel Terapi Ünitesi’ni de içerir. Kafes şeklinde ki terapi ünitesine alınan hastalar özel elastik bantlarla bağlanır ve bağlanan bantlara gerekli olan gerilim verilir. Oluşan gerilim kuvveti sayesinde yer çekimi elemine edilir, hastanın normalde yapamadığı bir çok hareketi yer çekimi olmadan yapması sağlanır.  Çalışma düzeneği, afferent vestibular-proprioseptif girdi ‘yi normalleştirmeye olanak sağlar. Eklemler, ligamentler, kaslar, tendonlar ve eklem kapsülünün propriosepsiyonu ne kadar iyi olursa kasların ve vücut kısımlarının dizilim ve uyuşması da o kadar doğru olur. Böylece kötü döngü kırılır  ve yanlış olan şey yerini yeni doğru bilgiye bırakır. Uzay terapisinde kullanılan suit isimli kıyafetin faydaları şunlardır;

—  Propriosepsiyonu geliştirir.

—  Patolojik refleksleri azaltır.

—  Bedenin genel duruşu ve düzgün hareket paternlerini yeniden inşa eder.

—  Harici denge sağlar ve zayıf kasları destekler.

—  Vücudun görünüşünü düzeltir.

—  Vestibular sistemi etkiler.

—  Merkezi sinir sistemini yeniden eğitmek üzere beyni uyarır.

—  Dokunsal ve duyusal uyarı sağlar.

Uzay terapisi Serebral palsi, felç, spinal kord yaralanmaları, travmatik beyin taralanmaları ve nöromusküler hastalıklar gibi bir çok durumda kullanılır. Uzay terapi Metodu yoğun ve spesifik bir egzersiz programına dayanıyor. Patolojik reflekslerin eliminasyonu ve yeni, doğru, fonksiyonel hareket paternlerinin yerleştirilmesinin büyük bir önemi vardır.

Uzay Terapi Metodu, yoğun ve spesifik bir egzersiz programına dayanıyor. Tedavide patolojik reflekslerin elenmesi ve yeni, doğru ve işlevsel hareket paternlerinin yerleştirilmesinin çok büyük bir önemi vardır.

Uzay terapisinde egzersizler günde 3-4 saat, haftanın 5 günü ve 3-4 hafta boyunca uygulanır.

İlk hafta: Tonus azaltılması üzerinde çalışma, patolojik hareket kalıplarını azaltma, aktif düzgün hareket kalıplarını arttırma ve genel kuvvetlendirme
İkinci hafta: Hareketlenen sorumlu spesifik kas gruplarının kuvvetlendirilmesi üzerinde çalışma
Üçüncü hafta: Artan kuvvet ve dayanıklılığı kullanarak çocuğun fonksiyonel seviyesini geliştirme (oturma, emekleme, yürüme)

Uzay terapisi Patolojik hareket kalıplarını azaltır, kuvveti arttırır, kas kontrol ve koordinasyonunu arttırır, dayanıklılığı arttırır; oturma, emekleme ve yürüme gibi fonksiyonel aktiviteleri artırır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir