Telefon : + 90 312 837 69 69 E-posta: info@devapark.com.tr


  Randevu : +90 312 837 69 69

SAĞLIK REHBERİ

[latest_blog dynamic_from_where=”cat” dynamic_cat=”1″ carousel=”no” style=”boxed” posts_per_page=”18″]
[services_media photo=”1203″][/services_media]

Çalışma Masanızın Ergonomisi Nasıl Olmalıdır?

  • Ayaklar düz olarak yere temas etmeli, diz 90 derece açılı olmalı, sandalyede beli destekleyen parça olmalı, sırt dik pozisyonda tutulmalıdır.
  • Monitöre uzaklık ortalama olarak göz-ekran uzaklığı en az kol mesafesi kadar uzaklıkta (60-70 cm.) olmalıdır.
  • Işığın karşıdan, yani bilgisayarın üzerinden gelmemesi sağlanmalıdır.
  • Ekran kontrastı gözü yormayacak şekilde ayarlanmalıdır.
  • Monitörden gelen kimi zararlı ışınları önlemek için ekran filtresi kullanılmalıdır.
  • 20 dakika aralarla gözler ekrandan ayırıp 10–15 saniye gözler kapatılıp dinlendirilmelidir.
  • Sık sık göz kırpma işlemi yapılmalıdır.
  • Monitörün temiz tutulmasına özen gösterilmelidir.
  • Yazı yazarken sadece 2 parmak kullanılmamalıdır
  • Klavyenin önünde yeterli boşluk olmalıdır.
  • Fare kullanırken bileği sağa ya da sola doğru bükmemeye dikkat etmelidir.
[separator width=”100%” color=”#cccccc”]
[services_media photo=”1213″][/services_media]

Basit Önlemlerle Ağrılarınızdan Kurtulmanız Mümkün!

  • Günlük ağrılarınızın yaptığınız yanlış seçimlerden kaynaklandığını ve doğru seçimlerle bu ağrılardan kurtulabileceğinizi biliyor muydunuz? Hisar Intercontinental Hospital Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Lütfiye Müslümanoğlu’ndan günlük hayatımızda karşılaştığımız ağrıları ve bu ağrılardan kurtulmak için alabileceğimiz önlemleri konuştuk…Ayakkabı seçiminize dikkat edin!Ayak, ayak bileği ve dizinizdeki ağrıların nedeni şık görünmek uğruna tercih ettiğiniz ayakkabılar olabilir. Bu ağrılardan kurtulmak için ayağınızı destekleyen ayakkabılar tercih edin. 

    Akıllı telefonlar ellerinize zarar verebilir!

    Yapılan araştırmalar son yıllarda genç insanlarda da artrit vakalarının artmaya başladığını gösteriyor. Metin yazma, internette sörf yapma ve oyun oynamaya olanak veren bir telefonunuz var ve siz telefonunuzla zaman geçirmeyi gereğinden fazla seviyorsanız dikkat edin. Özellikle başparmağınız ağrımaya başlayabilir. Ağrı dinlenmeyle geçmiyorsa bir an önce hekiminize başvurun ve telefonu sadece arama yapmak için kullanmaya başlayın.

     

    Cüzdanınızın doluluğu sizi her zaman mutlu etmeyebilir!

    Cüzdanınız bel ve kalça hatta bacak ağrınızın gerçek nedeni olabilir. Özellikle erkekler arka cebinizde taşıdığınız cüzdan sinirlerinizde sıkıştırma ve tahrişe yol açabilir. Özellikle arabada ve oturmadan önce mutlaka cüzdanınızı çıkarın.

     

    Yanlış oturma pozisyonunda araba kullanmak ağrılarınızı tetikleyebilir.

    Birçok insan yanlış açıyla oturarak araba kullanır. Koltuğunuz kalkık ise direksiyonu kavramak için ileriye sarkmak zorunda kalabilirsiniz; bu da boyun ağrısına neden olabilir. Bu nedenle başınızı destekleyen dik bir pozisyonda koltuğa oturun.

     

    Aktif video oyunları oynarken dikkat edin!

    Popüler spor hareketlerini taklit eden video oyunları gerçek spor yaralanmalarına neden olabilir. Vücudunuz aktif spora alışkın değilse burkulma ve bağ dokusu zedelenmeleriyle karşılaşabilirsiniz. Bunun için etkin bir video oyunu oynamadan önce germe hareketleri yapın.

     

    Peynir baş ağrısına neden olabilir!

    Peynir sevenlerdenseniz dikkat! Çok sevdiğiniz peynir baş ağrısına neden olabilir. Özellikle kaşar, parmesan gibi peynirler ve işlenmiş etlerde baş ağrısını tetikleyen tiramine maddesini yüksek oranda içerir. Baş ağrınızın beslenmenizden kaynaklanıp kaynaklanmadığını görmek için bir yiyecek günlüğü tutun. Böylece besinlerden kaynaklanan baş ağrınızı önleyebilirsiniz.

     

    Televizyon izlerken doğru oturmayı öğrenin!

    Özellikle uzun süre televizyonun karşısında yanlış pozisyonda oturuyorsanız ya da sık sık uyuya kalıyorsanız ağrılara hazır olun. Düz kanepede oturup televizyonun çok yüksek olmadığından emin olun.

     

     

    Bebeğinizi doğru kaldırın!

    Bebeğinizi beşiğinden doğru kaldırmayı öğrenmezseniz ağrılarla yaşamayı öğrenmeniz gerekebilir. Özellikle bilek ve başparmaklarınızda ağrıya ve şişliğe neden olan bu ağrılardan kurtulmak için bileklerinizi yormadan bebeğinizi kaldırmayı öğrenin. Bebeğinizin sırt ve kalça altına ellerinizi koyarak kollarınızın güçlü kaslarını kullanarak kaldırın.

     

    Laptop ağır yük haline gelmesin!

    Eğer fazladan bir uzvunuz gibi laptop taşımak zorunda kalırsanız doğru taşımaya dikkat edin. Çünkü elde sürekli taşınan laptop tenisçi dirseği olarak bilinen rahatsızlığa; omuzda ve sırtta taşımak ise ağrılara neden olabilir.

     

    Saç şekliniz ağrınızın nedeni olabilir!

    Saçlarınızı sıkı at kuyruğu şeklinde topluyorsanız baş ağrınızın tetiklenmesine neden olabilirsiniz. Bazı migren hastaları sıkı bir şapka, saç bandı, topuz, örgü gibi saç toplama yöntemlerine karşı daha duyarlı olabilirler. Bunun için ya saçlarınızı açın ya da rahat şapkalar tercih edin.

     

    Ağır ve güçlü kokulardan uzak durun!

    Geçerliliği tam olarak kanıtlanmasa da güçlü kokuların migren için tetikleyici bir unsur olduğu düşünülmektedir. Özellikle boya, duman ve yoğun parfümler baş ağrısını artırabilir.

     

    Uyku alışkanlıklarınızı gözden geçirin.

    Yetersiz uyku ve yanlış uyku pozisyonu ağrılarınızın nedeni olabilir. İyi bir uyku pozisyonu için kollarınızın omuz seviyesinin altında olması gerekir. Yan yatmayı tercih edenlerdenseniz sırtınız ve dizlerinizin arasına yastık yerleştirin; sırt üstü yatmak istiyorsanız boynunuz ve dizlerinizin altına yastık koyabilirsiniz.

     

    Öğün atlamayın.

    Öğün atlama kan şekerinde dalgalanmaya neden olur. Hatta aç olduğunuzu fark etmeyenlerdenseniz gereksiz yere büyük bir baş ağrısı çekebilirsiniz. Bunun için gün boyunca düzenli olarak besleyici gıdalar yiyin.

     

    Ağır bir eşyayı doğru pozisyonda kaldırın!

    Ağır bir eşyayı kaldırmak için vücudunuzun bütün yükünü belinize vermeyin. Eğilerek yükü eşit oranda paylaştırmaya çalışın.

     

    Uzun saatler masa başında çalışmayın!

    Çok uzun süreli masa başında çalışmanızı gerektiren bir işiniz varsa doğru pozisyonda oturmayı öğrenin. Yanlış pozisyonda oturmak, bel ve boyun ağrılarınızı tetikleyebilir. Bunun için monitörünüzü göz seviyenize yerleştirin. Eğer zemin üzerinde ayaklarınız dik duruyorsa sandalyeye koyun.

     

    Göz yorgunluğu baş ağrısına artırabilir!

    Kaşlarınızın arasında başlayan baş ağrısı göz yorgunluğunuzdan kaynaklanıyor olabilir.

     

    Hava değişimlerine dikkat edin!

    Hava değişiklikleri baş ağrınızı tetikleyebilir. Özellikle migren sıcaklıklar arttığında daha fazla görülür. Havayı kontrol edemiyorsanız yaşayabileceğiniz baş ağrısına karşı diğer önlemleri alın.

     

    Hafta içi yatıp hafta sonu spor yapmayın!

    Bütün haftayı hareketsiz geçirdikten sonra hafta sonu spora çok fazla yüklenirseniz kas ağrıları yaşamanız kaçınılmaz. Bunun için 5-10 dakika yürüyüş ya da başka hafif egzersiz ile başlayın.

     

    Çocuğunuzu omzunuzda taşımayın!

    Özellikle babalar ve çocukları arasında bir oyun haline gelen bu durum boyun ve omuz ağrılarınızı tetikleyebilir. Bunun yerine bir kanepe ya da bankta oturup çocuğunuzu omuzlarınıza dikkatle tırmanması konusunda teşvik edin.

     

    Diş sıkmak baş ağrısına neden olabilir!

    Uykunuzda dişlerinizi sıkıyorsanız güne şiddetli bir baş ve çene ağrısı ile başlayabilirsiniz. Bu ağrılardan kurtulmak için mutlaka diş hekiminize gidin ve size en uygun olan tedaviye başlayın.

     

    Kronik sırt ağrınızın nedeni stres olabilir!

    Kronik sırt ağrılarınız sırt kaslarınızı sıktığınız için oluşmuş olabilir. Ayrıca stres gerilim tipi baş ağrısı ve çene ağrısına da yol açar. Mümkün olduğunca stresten uzak kalmaya çalışın. Spor yapın, germe ve kas kuvvetlendirme egzersizlerini yapmayı ihmal etmeyin.

     

    Ağrınızın şiddeti ve şeklini önemseyin!

    Eğer her zamanki ağrılarınızdan farklı olarak şiddetli baş, boyun, göğüs ağrınız varsa ve bu ağrılara güçsüzlük, uyuşukluk da eşlik ediyorsa mutlaka hekiminize başvurun.