Telefon : + 90 312 837 69 69 E-posta: info@devapark.com.tr


  Randevu : +90 312 837 69 69

PARKİNSON’DA FİZİK TEDAVİ

Parkinson Nasıl Bir Hastalıktır?

Hareket bozuklukları, hareketi ince planda kontrol eden beyindeki merkezlerin hastalıklarına bağlı olarak oluşan ve yavaşlık ya da istemsiz hareketlerle kendini gösteren geniş bir grup hastalığı kapsar. Bu hastalıklardan en sık görüleni temelde yavaşlık ve titreme ile seyreder. İleri yaşlarda karşımıza çıkan yaygın hareket bozukluğu; Parkinson hastalığıdır.

Parkinson’un belirtileri nelerdir?

Genellikle orta yaşta görülmeye başlanan Parkinson hastalığı; tremor (titreme), rijidite (kas sertliği), denge bozukluğu ve bradikinezi (hareketlerde yavaşlama) ile belirti verir. Titreme çoğunlukla bir parmakta, elde, bazen de bir ayakta ortaya çıkar. Başlangıçta aralıklı olup zamanla sürekli hal alır ve diğer uzva da geçer. Kas sertliği de daha çok kollarda, bacaklarda, boyunda ve bazen de sırttaki kas gruplarının aynı anda kasılarak harekete engel olmasıdır. Hareketlerde yavaşlama ise Parkinson hastalığının belki de sorun yaratan en temel belirtisidir. Parkinson olan kişiler genellikle kalabalık ortamlardan kaçar ve içe kapanır.

 Parkinsonda fizik tedavinin etkileri?

 Rehabilitasyonda her hastanın bulguları farklı olacağından kişiye özel program çizilir. Postürü düzeltmek, kasları gevşetmek için sıcak soğuk uygulamaları, postür germe ve gevşeme egzersizleri, denge koordinasyonu düzeltmek için denge koordinasyon egzersizleri, ayrıca kasları güçlendirmek, genel performansı arttırmak için manyetik alan ve elektrik stimulasyon uygulamaları ile birlikte güçlendirme egzersizleri, yürüme egzersizleri, oluşan eklem hareket kısıtlılıklarını çözmek için ultrason , lazer uygulamaları ile birlikte germe ve eklem hareket açıklığı egzersizleri uygulanabilmektedir.

Önemli olan hastanın belli bir program dahilinde fizyoterapistle çalışmasıdır. Hedef hastanın kalan potansiyelini en iyi şekilde geliştirerek günlük yaşamında hastayı bağımsız hale getirmektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir